LOGO

Zacusca de vinete cu ardei kapia copti (reteta traditionala)

Cea mai buna zacusca de vinete cu ardei capia. Reteta de zacusca de vinete este una din cele mai indragite si raspandite, asta pentru ca exista si alte feluri, cum ar fi zacusca de ciuperci, cea de fasole verde sau uscata. Este indragita si de fiica mea care m-a ajutat in aceste zile sa fac cateva borcane pe care le-am conservat pentru iarna.

Toate gospodinele ar trebui sa stie cum se face zacusca de vinete. Reteta de zacusca de casa pe care am prezentat-o mai jos este una originala, cum imi place mie sa ii spun, dietetica, fara prea mult ulei, pe care o folosesc de foarte mult timp, iar zacusca are un gust spectaculos pe toata perioada de iarna.

___
Zacusca de vinete cu ardei kapia copti (reteta traditionala)

Ingrediente:

6 kg vinete

un kg ceapa

2 kg ardei gogosari

2 kg ardei kapia

2 kg rosii

500 ml ulei

foi de dafin

piper

usturoi

sare neiodata

MOD DE PREPARARE:

Acestea sunt cantitatile pe care le folosesc eu. Dumneavoastra le puteti mari sau micsora in functie de preferinte.

De asemenea, proportiile ingredientelor sunt orientative.

Cine doreste un gust mai acrisor, poate pune rosii mai multe sau, daca aveti 2-3 vinete sau ardei in plus sau in minus, nu schimba cu nimic reusita retetei.

Trebuie sa specific ca puteti folosi ardei si de un singur fel.

De asemenea, dupa gustul si imaginatia fiecaruia puteti folosi orice condimente doriti.

Mai intai, coaceti vinetele si ardeii pe plita, pe o tabla sau tava mai veche, pe ochiul aragazului, pe grill sau in cuptor.

Curatati vinetele de coaja cand inca sunt calde, le spalati si le puneti la scurs pe o sita.

___

Curatati si ardeii de pielita, le scoateti cotoarele si semintele, si ii taiati fasii.

Treceti rosiile prin masina de tocat sau prin blender, obtinand astfel un suc mai gros de rosii.

Vinetele scurse, le tocati cu un cutit din lemn.

Dupa ce ati pregatit toate acestea, tocati ceapa marunt sau o treceti prin masina de tocat carne.

Astfel, ea nu se va mai praji, ci va fierbe mai mult in zeama proprie si in ulei.

In vasul in care vreti sa preparati zacusca (eu folosesc o oala de inox cu baza dubla), incalziti uleiul, puneti ceapa la innabusit si amestecati cat mai des.

Dupa aproximativ 20 minute adaugati sucul rosii obtinut, amestecati si lasati sa fiarba impreuna cca 15 minute.

Puneti ardeii taiati fasii si vinetele tocate. Fierbeti la foc mic sau puneti la cuptor pentru aproximativ o ora.

Amestecati cat mai des sa nu se lipeasca.

Puteti pune vasul pe o tabla, pentru a nu sta direct pe flacara. Potriviti de sare dupa gust si condimentati.

Zacusca este gata, cand uleiul se ridica deasupra.

Puneti fierbinte in borcane spalate si zvantate (eu le sterilizez 30 de minute in cuptor, la 100 grade C).

In timp ce umpleti borcanele trebuie asezate pe o tabla de metal ca sa nu se sparga.

Le capsati cu capace noi si le fierbeti la bain-marin 20 de minute dupa ce incepe apa sa clocoteasca.

Pe baza vasului in care asezati borcanele la fiert, puneti un prosop de bucatarie.

Apa din vas trebuie incalzita in prealabil si trebuie sa acopere 3/4 din inaltimea borcanelor. Asezati borcanele intre paturi si le lasati 48 de ore sa se raceasca treptat, dupa care le depozitati in camara sau pivnita.

Nota: Puteti prepara zacusca intr-o singura zi, daca aveti ajutoare sau daca folositi cantitati mai mici de legume.

Se poate prepara si in doua zile, adica sa pastrati vinetele si ardeii, dupa ce le-ati copt si curatat de coaja, in congelator pana cand aveti timp sa definitivati zacusca.


S-ar putea sa iti placa:

Conopida murata pentru iarna in saramura cu otet
28.09.2017
0 Comentarii

Conopida murata pentru iarna in saramura cu otet este un adevarat deliciu, chiar daca nu este o reteta atat de populara precum cea de gogonele sau castraveti murati. Reteta de conopida murata la otet si saramura pentru iarna este foarte usoara si nu contine conservanti. Muraturile in saramura sunt foarte sanatoase, avand o serie de beneficii. Afla mai jos cum se pune conopida la murat, la otet cu saramura, dupa una din acele retete de conopida pe care cu siguranta le vei indragi.

Zarzavat de ciorba, pentru iarna (fara conservant)
18.07.2018
0 Comentarii

Reteta zarzavat de ciorba, pentru iarna (fara conservant). Este o reteta simpla si fara conservanti care se poate face in mai multe feluri. Iese foarte aromat si este ideal pentru ciorba sau supe. Cantitatile de legume pot varia in functie de gustul si preferintele fiecaruia.

Salata de sfecla rosie la borcan pentru iarna
02.10.2017
0 Comentarii

Cum se conserva sfecla rosie la borcan pentru iarna? Toamna trecuta m-am hotarat sa conserv pentru prima data salata de sfecla rosie pentru iarna. Dupa ce am intrebat o colega de servici cum se prepara sfecla rosie la borcan pentru iarna si ulterior i-am cerut reteta, m-am si apucat de treaba. Reteta de salata de sfecla rosie la borcan pentru iarna este simpla, as putea spune ca chiar si foarte rapida. Merita sa incercati si voi aceasta reteta de sfecla rosie conservata pentru iarna.

Fasole verde la borcan - pastai pentru iarna
14.06.2018
0 Comentarii

Reteta fasole verde la borcan, pastai pentru iarna, fara conservant. Pastaile de fasole denumite regional fasole verde sau teci reprezinta una din legumele folosite frecvent la mancarurile din sezonul de vara. Pastaile sunt sarace in carbohidrati si amidon fata de fasolea boabe si au o durata scurta de viata. Putem conserva pastaile intrucat sunt ideale atat pentru supe cat si pentru garnituri sau salate. Fasolea verde se conserva pentru iarna in doua moduri: congelata (cea mai simpla metoda) sau conservata la borcane. Se pot folosi orice tip de pastai verzi sau galbene, cu conditia sa fie fragedate, cu boabele in formare. De obicei, eu folosesc cantatitatile "din ochi", dar vi le dau cu aproximatie. Exista numeroase retete de fasole pastai conservate la borcan pentru iarna, dar am sa va impartasesc pe una din cele mai bune retete de conservare a pastailor. Spun buna buna pentru ca pastaile pot fi pastrate in stare buna pe tot parcursul perioadei de iarna si folosite la diferite mancaruri (fasole cu rosii, ciorba de fasole etc.).


Lasă o părere