# 0
Spanacul

Spanacul este o sursa foarte buna de fier si magneziu. Atunci cand acesta este folosit in prepararea retetelor culinare isi mai pierde din calitatile sale. Daca isi schimba culoarea din verde spre galben nu ar fi bine sa nu il mai consumam pentru ca ar putea fi daunator pentru organismul nostru.

Spanacul contine peste 90% apa, foarte putine calorii, minerale, lipide, glucide, potasiu, vitamine, etc. Nu se stie cu exactitate care ar fi originea spanacului, insa se crede ca el provine din Iran (vechea Persie).

Spanacul proaspat poate fi consumat crud: in salate, sandwich-uri, etc. Spanacul congelat poate fi utilizat atunci cand facem mancare de spanac, mancaruri cu paste si orez, supe si produse de patiserie. Acesta merge bine si cu carne, peste si oua.

De ce ar trebui sa comsumam spanac?

Spanacul este foarte sanatos. Persoanele care consuma spanac nu trebuie sa isi faca griji in privinta greutatii, dimpotriva el este inclus si in unele diete. Spanacul contine cantitati mari de flavonoide care actioneaza ca antioxidanti si protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi.

Cele mai multe substante nutritive continute de spanac sunt cele de aparare impotriva bolilor. Frunzele de spanac asigura energie organismuui pentru mai mult timp si sunt extrem de utile pentru persoanele care sufera de anemie. Pe langa acestea spanacul este cicatrizant, are rol de laxativ, scade nivelul colesterolului, ajuta la reglarea tensiunii daca aceasta este prea ridicata, curata tubul digestiv ajutand totodata la stimularea digestiei.

Sucul de spanac este recomandat pentru persoanele care au probleme cu constipatia, in jur de 1/2 litrii pe zi.

___

Reactii adverse ale spanacului

Datorita continutului ridicat de vitamina K, spanacul nu este recomandat pentru persoanele cu coagularea sangelui mica, precum si pentru cele care iau medicamente anticoagulante. Spanacul nu este recomandat persoanele care sunt alergige la fier. Acesta contine acid oxalic care este complet contraindicat la persoanele cu insuficienta renala.

Etichete:

Leave A Response