# 0
Patrunjelul, o adevarata “comoara”

Patrunjelul este o planta autohtona bienala care apartine familiei solinoeidon. Este cultivat in principal in regiunile temperate cu un climat mediteranean, deoarece rezista la temperaturi extrem de scazute. Poate fi usor de crescut si intr-un recipient pe balconul nostru, intr-un loc racoros si luminos.

Exista o varietate de retete culinare in care poate fi utilizat patrunjelul.

Cu aproximativ 2000 de ani in urma, patrunjelul era folosit ca un “drog”, iar mai tarziu ca un ingredient pentru preparatele culinare. Grecii antici obisnuiau sa-l foloseasca ca pe o planta medicinala pentru diferite remedii si afectiuni.

Astazi este o componenta cheie pentru preparatele din bucataria americana, asiatica si europeana, fiind indispensabil pentru un regim alimentar sanatos si echilibrat.

Valoarea nutritiva este probabil subestimata, mai ales atunci cand este considerat doar ca decor pentru salate si nu ca o componenta esentiala pentru mesele noastre (salate crude, supe si ciorbe, dar si alte mancaruri).

Proaspat sau uscat, patrunjelul ramane o adevarata “comoara” nutritionala.

Actiunile benefice si proprietatile sale sunt multiple: tonifiere, stimulare, calmant, laxativ, diuretic, antiseptic, etc.

___

Sa nu uitam si de alte cateva beneficii ale acestei plante miraculoase:

Patrunjelul este bogat in vitamina B12, K, A, C si beta-caroten. Mai mult decat atat, este o buna sursa de acid folic si fier.

Este bogat in clorofila si datorita actiunii antibacteriene previne proliferarea bacteriilor daunatoare in organism. Prin clorofila, patrunjelul ajuta la combatarea halenei cronice.

Uleiurile esentiale (de exemplu limonen, eugenol) cuprinse in patrunjel sunt antioxidanti puternici, avand in acelasi timp actiune antitumorala semnificativa. Consumul zilnic de patrunjel, reduce sau stabilizeaza tensiunea arteriala, prevenind riscul dezvoltarii hipertensiunii arteriale. Patrunjelul verde este un diuretic excelent care contribuie la o mai buna functionare a rinichilor. Datorita actiunii sale diuretice suntem aparati impotriva excesului de sodiu si, de asemenea, de orice alta substanta daunatoare.

Uleiul de patrunjel este un medicament ideal pentru prevenirea pierderii parului sau uscarea pielii. Utilizarea zilnica a acestui ulei ajuta la tratarea rapida impotriva pierderii parului si hidratarea pielii. In plus, patrunjelul este bun si pentru tratarea infectiilor urechilor, chiar si in cazurile de surditate partiala.

Ceaiul de patrunjel activeaza procesul de digestie de grasimi si proteine, iar in timp imbunatateste in mod semnificativ capacitatea de absorbtie a intestinelor. In plus, acesta este o bautura linistitoare in zilele in care tusiti si va veti vindeca rapid.

Pentru femeile care au probleme in timpul ciclului, solutia este din nou patrunjelul. Tulburari hormonale asociate cu sindromul premenstrual, menopauza sau intarzierea menstruatiei sunt atenuate prin aceasta planta. In ceea ce priveste crampele, acestea pot fi ameliorate prin consumul de patrunjel. Atentie insa la cantitatea utilizata, pentru a nu avea efecte secundare.

Patrunjelul este o sursa buna de vitamina C, fier si substante nutritive care ajuta la lupta impotriva anemiei si oboselii. El ajuta si la formarea vaselor de sange. Vitamina C continuta de acesta, la randul sau, imbunatateste absorbtia fierului, in timp ce reduce semnificativ riscul de artrita si osteoartrita.

Sucul de patrunjel este linistitor si vindeca infectiile ochilor in caz de conjunctivita sau blefarita, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, de aceea este recomandat pentru bolile legate de ficat.

In plus, are proprietati antiseptice excelente, stimuleaza sistemul imunitar si este indicat atunci cand avem lipsa de pofta de mancare, depresie, anorexie si, in general, pentru boli ale sistemului digestiv.

Cu toate acestea este nevoie de prudenta la cantatitatile de patrunjel pe care le consumam. Consumul excesiv al sucului de patrunjel cauzeaza adesea ameteli si reduce numarul de batai ale inimii. Nu este recomandat pentru persoanele cu probleme circulatorii sau tulburari renale.

Etichete:
Ads
loading...

Leave A Response