# 0
Merele

Marul, acest fruct cu origine biblica, este raspandit pe toata suprafata pamantului, din Noua Zeelanda si Australia pana in nord, aproape de Cercul Polar.

Pentru o lunga perioada de timp, merele au fost asociate cu povestea biblica a lui Adam si Eva.

Se cultiva de aproape 8 000 de ani, fiind pretuit atat ca aliment cat si ca medicament. La nivel global, cei mai mari producatori de mere sunt China, SUA, Iran, Turcia, Rusia, Italia si India.

Zeci de soiuri de mar sunt cultivate, astazi, in Romania pentru ca nimic nu poate concura marul, ca gustare, intre mese, pe parcursul zilei, atat acasa, cat si la scoala sau serviciu.

Compozitia extrem de complexa a marului, foarte bogata in zaharuri (fructoza 6,8%, glucoza 2,7%, zaharoza 2,2%), acizi organici, pectine, dar mai ales vitamine (C, A, B, PP) si saruri minerale de calciu, natriu, fier, potasiu etc ii confera virtuti terapeutice exceptionale.

Consumatorii de mere crude e bine sa stie ca in coaja fructului se afla de doua ori mai multa vitamina C decat in pulpa. Interesant este ca la unele soiuri de mere continutul de vitamina C este este de trei ori mai mare decat la altele. Merele nu trebuie deci decojite, ci doar bine spalate.

Merele contin pectina, o fibra care ajuta la digestie, precum si anumiti acizi care pot impiedica asezarea unor bacterii daunatoare in intestin.

___

O zi de mere in programul alimentar al unei saptamani ne influenteaza pozitiv starea sanatatii, dezintoxica organismul si ajuta la slabit.

Pe langa faptul ca imbunatateste pofta de mancare, merele rase ajuta, datorita componentelor antiinflamatorii si la combaterea febrei. Si, pentru ca in acest caz, este recomandat consumul de lichide, n-ar trebui neglijat nici ceaiul din coji mere.

Sucul de mere natural contine 1% pectina si, de aceea, are un efect pronuntat de reducere a colesterolului si de prevenire a infarctului miocardic.

Prezente in toate pietele pe durata anului, merele sunt accesibile oricui pentru a le consuma atat proaspete cat si folosite ca ingredient in diverse retete culinare.

Cu mere putem pregati placinte, strudele, prajituri (prajitura cu mere), tarte (tarta cu mere) si produse de patiserie.

Etichete:
Ads
loading...

Leave A Response