
Ketchup-ul este fara indoiala cel mai popular sos din lume fiind favoritul a milioane de oameni pentru aroma pe care acesta o da atunci cand este folosit la hot-doguri si pizza. Acest produs este atat de popular incat se poate gasi in aproape toate restaurantele.
Oamenii de toate varstele prefera ketchup-ul preparat din tomate, otet, amidon, sare, zahar si diferite contimente. In unele cazuri acesta poate contine ardei, ceapa sau usturoi.
Istoria ketchup-ului
Tara sa de origine este considerata China, desi istoria lui a inceput undeva in secolul al XVII-lea in Anglia. Cu 3-4 secole in urma, in Marea Britanie au inceput sa se vanda produse cu sosuri interesante din Asia, ale caror ingrediente principale erau hamsiile, nucile si ciupercile, neexistand vreun indiciu despre tomate.
Marinarii britanici au fost cei care au adaugat prima data rosiile la vechiul sos. Acest lucru s-a intamplat undeva prin secolul al XIX-lea, iar de atunci si denumirea de ketchup.
Poate din cauza gustului sau unic si pentru versalitatea sa ketchup-ul a castigat rapid popularitate si este raspandit in toata Europa.
Dupa Marea Britanie, ketchup-ul a devenit celebru in Statele Unite. In Europa a inceput sa se gaseasca dupa cel de-al doilea razboi mondial.

In urma cu cativa ani, pe piata au aparut sosuri de diferite culori: verde, albastru, violet, roz, portocaliu etc. Culorile sunt obtinute prin adaugarea de colorant artificial.
Compozitia ketchup-ului
Reteta de ketchup din zilele noastre contine rosii, otet, zahar, sare, ceapa, usturoi si contimente cum ar fi: scortisoara, nucsoara, boia de ardei, ghimbir, chili sau piper cayenne. Pentru ca rosiile sunt principalul ingredient predominant in ketchup, sosul este destul de bogat in componente biochimice active. Unul dintre acestea este si licopenul – un puternic antioxidant care se datoreaza culorii rosii a tomatelor si care lupta impotriva radicalilor liberi.
Pe piata, puteti gasi diferite tipuri de ketchup la preturi destul de reduse, dar continutul acestuia nu este in intregime natural. De exemplu, intr-o statistica medie, ketchup-ul contine: 38% suc de tomate, 27% pulpa de rosii, 16% zahar, 11% apa, sare, acid citric, amidon, conservant si diverse condimente.
In 100 grame de ketchup se gasesc:
90-100 kcal
1,74 g proteine
25,15 g carbohidrati
0,31 g grasime
16709 mcg licopen
Selectarea si pastrarea:
La magazine se gaseste o gama variata de sosuri de ketchup de diferite marci, cu diferite arome si condimente si, desigur, preturi diferite. Regula este aceasta – cu cat ketchup-ul este mai scump cu atat ingredientele sunt mai naturale.
Asadar este recomandat sa alegeti ketchup scump care va avea si un gust bun. Luati in considerare ingredientele din care a fost preparat si data de expirare de pe ambalaj. Dupa ce deschideti o cutie de ketchup trebuie sa o pastrati in frigider.
Utilizarea culinara
Ketchup-ul este unul din sosurile care este folosit la foarte multe preparate culinare. Este foarte bun si combinat cu alte ingrediente intr-o varietate de sosuri, sosuri si marinate pentru carne sau legume. Cel mai des este folosit la sandvisuri, hamburgeri, pizza si hot-dog.
Beneficii
Ketchup-ul natural care se face numai din produse naturale, poate fi considerat un ingredient perfect pentru preparatele in compozitia carora acesta intra.
Contribuie la buna functionare a inimii. Daca este adaugat ardei iute, acesta are mai multe actiuni pozitive asupra sanatatii noastre, datatorita continutului de capsaicina actioneaza ca un anestezic pentru a opri inflamatiile din organism si este capabil de a lupta impotriva la raceala si gripa. Ardeiul iute este, de asemenea, un actioxidant puternic fiind inamicul radicalilor liberi.
Reactii adverse
Dupa cum am sugerat mai sus, ingredientele din care este facut ketchup-ul sunt foarte importante. Nu toate felurile de ketchup sunt utile din cauza prezentei in acestea a diversi aditivi, coloranti, conservanti si stabilizatori. Unele nu contin deloc tomate ci mai degraba amidon, apa, arome si coloranti. Cel mai bine ar fi sa facem ketchup de casa.
Kiwi
Leave A Response