Incontestabil, dulceata de trandafiri este regina tuturor dulceturilor, fiind una dintre cele mai aromate si delicioase dulceturi pe care le-am mancat vreodata. Exista numeroase soiuri de trandafiri de dulceata, ce au diferite culori: albi, rosii, galbeni, roz. Poate va intrebati cum se cunosc trandafirii de dulceata.
Trebuie sa stiti ca acestia au florile mici, petale multe si subtiri, putin catifelate in comparatie cu ceilalti, emana un miros puternic si se trec destul de repede. Desi toti trandafirii sunt comestibili, doar trandafirul de Damasc este extrem de fin si parfumat.
Ideal este ca florile sa nu fie stropite.
Am vazut in multe retete, recomandarea sa se foloseasca sare de lamaie si, recunoscut ca am folosit-o si eu cu multi ani in urma, dar este extrem de nociva si am ales sa o inlocuiesc cu zeama de lamaie, ceea ce va recomand si voua. Framantate bine cu zeama de lamaie, petalele de trandafir isi vor pastra vie culoarea roz si nu se vor oxida.
Astazi o sa va impartasesc cum se face cea mai buna dulceata de trandafiri, dupa o reteta traditionala de la bunica, fara conservanti si sare de lamaie. Pe cat de migaloasa de facut pe atat de delicioasa si cu numeroase proprietati.


- 130 flori de trandafir
- 1 kg de zahar
- 500 ml apa
- 2 lamai mici
Preparare dulceata de trandafiri din petale:
Cand desfaceti petalele de pe codita trandafirului, le scuturati bine de polen si le controlati sa nu ramana alte impuritati. Daca se pare ca partea alba de la baza petalelor este prea groasa, o puteti rupe sau taia cu o forfecuta, dar in momentul cand le desfaceti de pe cotor si le aveti deja in mana, pentru ca dupa aceea este foarte migalos sa alegeti petalele una cate una.
Cand terminati aceasta operatiune, asezati petalele de trandafir intr-un vas incapator si stoarceti peste ele zeama de la o lamaie, apoi le frecati bine cu buricele degetelor pana cand devin moi si zemoase.
Le acoperiti si le lasati deoparte pana cand preparati siropul. Puneti intr-o oala incapatoare, care nu lipeste, un kg de zahar si 500 ml apa.
Dati pe foc si amestecati pana se topeste zaharul.
Cand este pe punctul de a da in clocot, stoarceti zeama de la o lamaie si lasati focul mic.
Luati toata spuma care se formeaza astfel incat siropul sa se curete de toate impuritatile.
Dupa ce siropul a fiert aproximativ 20 de minute, adaugati petalele de trandafir si amestecati constant, spumand din nou.
Aveti grija sa nu introduceti lingura umeda, deoarece dulceata se va zaharisi.

Ca sa va dati seama daca este gata, faceti testul cu bobitele de dulceata in paharul cu apa rece.
Picurati sirop in pahar si, daca se fac bobite, atunci dulceata este gata, iar daca se imprastie mai trebuie fiarta.
Dupa ce se raceste, dulceata de trandafiri se toarna in borcane zvantate, sterilizate.
Acorda nota pentru reteta Dulceata de trandafiri fara conservanti
Dulceata de cirese fara conservanti
1 Comment on this article. Feel free to join this conversation.
Leave A Response
si yo fac dulceata de trandafirii,am un borcan de 700ml de vreo 4 ani,dulceata de trandafiri dau la neamuri,prieteni,nepotii,e dulceata tonica,.