
Multa lume se intreaba care este diferenta intre bicarbonatul de sodiu si praful de copt, deoarece aspectul similar al celor doua ingrediente, le fac dificila diferentierea. Pe langa bicarbonatul de amoniu (amoniac) si drojdia de bere, praful de copt si bicarbonatul de sodiu sunt cei mai importanti agenti de afanare folositi in bucatarie pentru a obtine produse fragede, moi si pufoase.
Avand in vedere unele caracteristici comune si efecte asemanatoare, unele gospodine sunt tentate sa le inlocuiasca unul cu celalalt in anumite retete, dar ele sunt chimic diferite, deci ar trebui sa cunoasteti lucrurile care le diferentiaza.
Bicarbonatul de sodiu
Este un mineral de bază care creează dioxid de carbon când este amestecat cu ingrediente acide.
Prin urmare, atunci când se adaugă la rețete, veți avea nevoie și de ceva acid, cum ar fi otet, iaurt, zer, suc de lamaie.
Este mult mai puternic decât praful de copt si, de regula, se adauga 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu la 1 ceașca de faina intr-o reteta.
Praful de copt
In compozitia lui gasim, pe langa bicarbonatul de sodiu, si o sare acida in prezenta careia se activeaza in timpul coacerii, plus amidon. Deci, in timp ce bicarbonatul de sodiu trebuie combinat cu o substanta acida pentru a se activa si a avea efectul scontat, praful de copt contine si acidul care activeaza bicarbonatul de sodium, de aceea in multe retete se recomanda sa fie amestecat direct cu faina, ca ingredient uscat.
In unele retete se foloseste atat bicarbonatul de sodiu, cat si praful de copt, ceea ce nu este deloc gresit, fiecare avand rolul lui in procesul de afanare al aluatului respectiv (mentinerea echilibrului, deoarece dioxidul de carbon creat din bicarbonat de sodiu si anumiti acizi nu cresc volumul).

Spre deosebire de bicarbonatul de sodiu care, teoretic n-ar trebui sa expire niciodata, praful de copt isi pierde, din cauza conditiilor improprii de depozitare (umezeala), capacitatea de a se activa.
Puteti testa atat diferenta intre cei doi agenti de afanare, cat si daca praful de copt al dvs. este activ, punand putin praf de copt intr-o cescuta si adaugand apa.
In timp ce bicarbonatul de sodiu va ramane indiferent la aceasata operatiune, praful de copt se va activa, in conditiile in care si-a pastrat intacte calitatile, devenind efervescent.
Exista obiceiul gresit la majoritatea gospodinelor de a “stinge” in otet sau suc de lamiae praful de copt in momentul adaugarii in retete. Acest lucru nu face decat sa-i diminueze efectul dorit in timpul coacerii, deoarece prima etapa a activarii lui are loc in momentul umezirii, iar a doua in momentu incalzirii.
De obicei, concentratia optima este de 1 lingurita praf de copt la o ceasca de faina.
Daca doriti sa testati bicarbonatul de sodiu, turnati 3 linguri de otet distilat alb intr-un castron mic, adaugati o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu și amestecati. Bicarbonatul de sodiu este proaspat daca amestecul se buleaza rapid.
Acorda nota pentru Care este diferenta dintre bicarbonat de sodiu si praf de copt
Maioneza de casa gata in mai putin de 3 minute
Leave A Response