# 0
Portocale

Portocalele au fost aduse in Europa in jurul secolului al XV-lea. In prezent, tarile care sunt printre cele mai mari producatoare de portocale sunt SUA, Brazilia, Mexic, Spania, China si Israel.

Compozitia portocalelor

Portocalele sunt o sursa excelenta de vitamina C. Ele sunt, de asemenea, sursa foarte buna de fibre dietetice, vitamina B, inclusiv vitamina B1 si acid folic, vitamina A, calciu si potasiu. 131 grame de portocale contin 61,57 calorii si 23,1 grame de proteine.

In portocale s-au descoperit aproximativ 170 de elemente fito-chimice si 20 de compusi.

Tipuri

Portocalele sunt in general casiflicate in doua categorii: dulci si amare.

Selectarea si depozitarea

___

Atunci cand selectam portocalele nu este necesar ca acestea sa aiba o culoare portocalie aprinsa, pentru a fi de buna calitate. Este necesar sa le evitam pe cele cu pete moi sau urme de mucegai. Alegeti portocalele care au o coaja neteda. Pentru a beneficia de toate vitaminele pe care acestea le ofera, cumparati-le doar pe cele care sunt pe deplin coapte.

Utilizarea culinara

Cel mai frecvent, portocalele sunt consumate crude, deoarece acestea au un gust foarte proaspat si placut. Ele pot fi folosite si ca ingredient la salate sau pentru a da aroma mancarurilor cu peste si pui.

De multe ori, sunt consumate sub forma de suc proaspat. Se mai folosesc pentru decorarea prajiturilor cu crema, briose, torturi etc.

Beneficiile portocalelor

Portocalele au un efect extrem de benefic asupra sanatatii oamenilor, si anume:

  • Contin vitamina C, care are o actiune antioxidanta si protejeaza sistemul imunitar. O portocala pe zi asigura 116,2% din necesarul de vitamina C;
  • Conform studiilor, luand vitamina C ca supliment, nu ofera aceeasi protectie ca cea continuta intr-un pahar de suc de portocale;
  • Ne protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare;
  • Studiile au aratat ca dietele bogate in fructe citrice confera un efect semnificativ de protectie impotriva unor forme de cancer, cum ar fi cancerul de laringe, faringe si stomac. Consumul acestora reduce riscul cu pana la 40-50%;
  • Ajuta la reducerea nivelului de colesterol;
  • Sunt o sursa buna de fibre;
  • Ajuta la prevenirea formarii de pietre la rinichi si previne formarea de ulcere;
  • Ofera protectie impotriva artritei;
  • Pentru a incetini procesul de imbatranire a organismului, nutritionistii recomanda consumul a cel putin patru portocale pe zi.

Pierdea in greutate cu portocale

Portocalele sunt recunoscute de nutritionistii de renume mondial ca o parte importanta a unei diete echilibrate si bogate in substante nutritive pentru corpul nostru.

Sucul de portocale reduce substantial excesul de greutate si acumularea de grasime in tesuturi.

Etichete:
Ads
loading...

Leave A Response