LOGO

Ciorba radauteana (reteta traditionala simpla)

Reteta traditionala simpla, originala de ciorba radauteana. O ciorba radauteana de pui cu usturoi si smantana, exact asa cum a creat-o renumita Cornelia Dumitrescu din Radauti, inca din anul 1979. Atunci a aparut pentru prima data aceasta ciorbita delicioasa in restaurantul "Nordic" din Radauti. A aparut ca alternativa pentru persoanele carora nu le place ciorba de burta. Reteta de ciorba radauteana cu pipet de pui este cea mai indragita, dar iese la fel de buna si cu alt tip de carne.
___
Ciorba radauteana (reteta traditionala simpla)

Ingrediente:

1 pui intreg de cca. 1,2 - 1,5 kg (sau piese cu piele si os)

4 morcovi

2 radacini de patrunjel

2 radacini de pastarnac

1 telina mica

1-2 bucati de ceapa

1 ardei sau gogosar

3-4 lingurite sare dupa gust

1 lingurita piper boabe

Pentru dres:

4-5 galbenusuri proaspete

500 g smantana fermentata cu min 20% grasime

2 linguri (50 g) faina

In plus:

4-6 catei de usturoi zdrobiti

otet dupa gust (se poate pune si direct in farfurie)

patrunjel

MOD DE PREPARARE:

Pentru inceput trebuie sa specific ca puteti face ciorba radauteana si cu alt tip de carne. Se poate folosi si carne de curcan sau porc.

De data aceasta am facut ciorba radauteana cu carne de pui. Se poate folosi orice parte din pui: piept, aripi, pulpe, spate sau gat.

Curata puiul de puful si penele ramase si indeparteaza tartita.

Transeaza-l in bucati potrivite pentru ciorba radauteana. Desprinde mai intai aripile, apoi pulpele si la final taie pe lung pieptul si spatele pe lat.

Curata si spala legumele: morcovii, cele doua cepe, patrunjelul, pastarnacul, telina si ardeiul. Zarzavaturile se pot lasa fie intregi fie se pot taia pe din doua. Ele oricum vor fi scoase ulterior din ciorba radauteana.

Intr-o oala mare cu dimensiunea de aproximativ sase litri, pune bucatile de carne de pui. Adauga apa rece cat sa acopere carnea.

Aseaza oala pe foc mare si aduna spuma cand ajunge la punctul de fierbere.

___

Opreste focul si arunca apa in care ai oparit carnea deoarece contine numeroase toxine.

Spala carnea si oala cu apa calda.

Pune carnea din nou in oala si adauga cca 4 litri de apa calda astfel incat sa nu ii opreasca fierberea. Adauga si trei lingurite de sare.

Aduna si indeparteaza spuma care se formeaza, apoi pune zarzavaturile si piperul boabe.

Lasa focul la mediu si acopera partial oala cu ciorba cu un capac.

Lasa la fiert pentru aproximativ o ora.

Dupa acest timp, carnea de pui ar trebui sa fie fiarta.

Opreste focul si strecoara supa.

Pune zeama strecurata in oala, iar carnea si legumele lasa-le intr-o strecuratoare sa se racoreasca.

Aseaza din nou oala la foc si mai adauga un litru de apa.

In unele retete de ciorba radauteana legumele se paseaza. Nu este rau nici asa, insa eu am ales sa ma ghidez dupa reteta originala de ciorba radauteana, asa ca din cei 4 morcovi am mai pus doar doi. Din cei doi morcovi se poate face o salata, folosind si alte legume.

Dupa ce carnea de pui s-a racorit putin, cca zece minute, trebuie dezosata. Cum carnea se desprinde usor de pe oase, nici nu avem nevoie de cutit.

Pielea nu se foloseste.

Ca si sfat, ca sa nu se usuce carnea pana cand zeama ajunge din nou la punctul de fierbere, intr-un castron pune 2-3 polonice de supa. In acel bol adauga carnea desprinsa de pe oase.

Toaca cubulete cei doi morcovi fierti.

Intr-un bol, amesteca smantana impreuna cu cele patru galbenusuri si doua linguri de faina. Eu am folosit smantana Muller cu 24% grasime.

Adauga in fir subtire aproximativ trei polonice de supa in amestecul de smantana si galbenusuri, amescand bine. In caz contrar, ciorba radauteana se va branzi. Trebuie ca temperatura supei sa fie aproape egala cu cea a amestecului cu smantana.

Lasa la mic focul de sub oala cu zeama si toarna amestecul cu smantana in ciorba, putin cate putin amestecand constant cu o lingura de lemn.

Fierbe ciorba pentru cateva minute cat sa se gateasca faina.

Cand ciorba radauteana e branzita sau taiata se separa complet pana la fundul oalei.

Adauga carnea rupta in fasiute, morcovul tocat si usturoiul zdrobit bine cu latul unui cutit pana cand devine o pasta foarte fina.

Otetul se adauga in farfurie, cand se serveste, dupa gust.

De asemenea, se poate presara si patrunjel verde tocat marunt.

Autor: Ramona Margean


S-ar putea sa iti placa:

Supa crema de post cu praz, cartofi si rosii
18.02.2013
0 Comentarii

In anotimpul rece, prazul este una dintre cele mai cautate legume, atat pentru gustul si aroma deosebita dar si pentru pretul destul de mic, pe care si-l poate permite oricine. Se prepara foarte usor si se foloseste in diverse combinatii cu alte legume, cu carne dar si cu branza sau masline. Prazul este un bun detoxifiant, sarac in calorii, dar foarte bogat in vitamine si minerale, cum ar fi: vitamina B1, B2, B3, C, calciu, fosfor, potasiu si fier. Multe preparate culinare devin mai gustoase daca au in compozitie prazul, fie ca baza pentru mancaruri, fie inlocuind ceapa sau usturoiul.

Ciorba de dovlecei
07.04.2020
0 Comentarii

Ciorba de dovlecei cu smantana sau iaurt. Este o ciorbita delicioasa si simplu de preparat. De cand am descoperit aceasta reteta de ciorba de dovlecei a la grec, o pregatesc cel putin odata la cateva saptamani. Putine sunt acele retete de ciorbe de legume care sunt pe placul meu, dar printre ele se numara si aceasta. Daca vrei o ciorba de dovlecei acra, poti pune in ea putina zeama de lamaie sau otet de mere. De asemenea, poti pune marar in loc de patrunjel.

Ciorba din tacamuri de curcan
27.01.2019
0 Comentarii

Reteta ciorba din tacamuri de curcan - o ciorba sanantoasa si delicioasa, cu un gust aparte. Sa o preparati si voi ca este tare buna.

Ciorba de urzici de post
25.02.2014
0 Comentarii

Odata cu incalzirea vremii si venirea primaverii, in multe din bucatariile romanesti, incep sa se gateasca tot felul de mancaruri cu legume verzi. Printre acestea se numara si urzicile, o vedeta primavaratica plina de fier. Astazi m-am gandit sa gatesc pentru prima data in acest an ciorba de urzici de post, acrita cu otet de mere, dupa o reteta traditionala. Pentru ca mi-a iesit cea mai buna ciorba de urzici pe care am facut-o vreodata, m-am gandit sa va scriu si voua reteta, pentru ca o ciorba de post cu urzici este intotdeauna o sursa de vitamine si fier, fiind sanatoasa gatita dupa aceasta reteta dietetica simpla si fara prajeala.


Lasă o părere